Baranyavölgyi ültetvény

A csatári vízgyűjtő nyugati végén egy két kilométer átmérőjű, szinte katlan alakú völgy. Ahogy a város felől közelítjük, szinte alig vesszük észre a szintemelkedést. Ennek köszönhető, hogy a nyolcvanas évek jelentős fagykárai (1987-87 telén) ezt a területet szinte teljesen érintetlenül hagyták. Ennél nagyobb a jelentősége, hogy a kora őszi  lombhullást okozó fagyok sem érnek ide fel, mintegy a borvidék más részeihez képest mintegy 20-30 nappal meghosszabbítva a vegetációs időt. Ennek a völgynek a dél-délnyugati oldalán tudtam a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején három, átlagosan egy hold nagyságú területet venni.

 1999-2002 közt Cabernet Franc-t ültettem, hektáronként 4200 tőszámmal. A fajta már az előző évszázadokban is megjelent, még hagyományos bak művelésben, mivel az ott használatos rövidcsapon csak nagyon gyengén termett, nem terjedt el. Az ültetvényemben  egy vízszintesre lehúzott szálvesszőjű Guyot művelésmódon termesztem, tőkénkét 8 hajtással. A megcélzott termés 1,2 kg/tő, Talaja nagyobbrészt barna erdőtalaj, némi kis löszös foltokkal. Tengerszint feletti magassága 160-170 m. A Cabernet franc a két Cabernet közül az ősibbnek mondott. A mi klímánkon gyakrabban képes tökéletesen beérni, mint a sauvignon. Jellemző ízjegyei az áfonyára-szederre emlékeztetnek.

A szemközti keletre néző domboldalon a Kékfrankos már a régebbi ültetvényekben is eredményesen beérett, szép illatú, késői szürettel tartalmas bort adva. Ennek kettős oka lehet. Egyik, hogy nem kifejezetten déli-tehát kiszáradásra és aszályra hajlamos – a fekvése, a másik, hogy feltehetően egy agyagos vízzáró réteg lehet közvetlen a felső löszös-barna erdőtalajjal fedett termőrétegben.  A terasz keleti –egy kissé mélyebb fekvésű – táblája 2005-ben egy intenzív tápanyag feltöltés után lett ültetve, a klasszikus szőlőművelés szabályainak megfelelően terhelhető, és ezzel arányos mennyiségű és minőségű termést ad. Az alkalmazott művelésmód egy szálvesszős ernyő. A keleti elhelyezkedésű, az előbbinél 2-3 méterrel magasabban fekvő 1997 őszi telepítés alacsonyabb tápanyagszint mellett szinte önmagát leszabályozva 1,5-2 kg/tőke termésre. A művelésmódja középmagas kordon. Ebben a táblában terem a Baranyavölgyi Kékfrankos.

Mindkét terasz felső két sora Blauburger. Ennek a két táblának a tengerszint feletti magassága 210-226 m. Mindkét terület 3333 tő/ ha, alanya Berl.Rip TK.5C

Ezen táblák alatt 200 m magasan van az egyetlen nem általam telepített és hamarosan lecserélésre kerülő ültetvény. Ez 1984-ben a Pécsi szőlészeti kutatóintézet alany fajtakísérleti programjának keretében lett eltelepítve, gondozása folyamatosan az én kezemben volt. 10 alanyfajtán két nemes (konkrétan Kékfrankos és Cabernet sav.) 3x1,2 m tenyészterület.

Térkép megnyitása