Malomoldali ültetvény

Két és fél ha hasznosítható terület, négy terasz, az alsó kétharmada nagyobbrészt barna erdőtalaj - lösz alapon. Az itt alkalmazott alany Berl.Rip TK.125A  A felső harmad aszályra némiképp hajlamos kopott lösz. Ide a Berl.Rip TK.5 BB alanyt használtam. Nyugati fekvésű domboldal felső részén terül el, állandó a levegő mozgása, néha szélkárt okozva a növényekben, de többször hasznot hajt a lomb korai kiszárításával.

Tengerszint feletti magassága 175-188 m.

A teljes területre Merlot került 2001-ben. Alkalmazott művelésmód alacsony kordon 6-8 hajtás/tőke terheléssel. Ültetvény sűrűsége 4200 tő/ha.

 

Itt szeretnék kitérni az alany használatra. Közel olyan fontos mint a termesztés technológia más eleme, azzal a különbséggel, hogy ez az ültetvény élete folyamán nem változtatható meg, ellentétben a nemes fajtájával, a művelésmóddal, tápanyagszinttel.

A különböző alanyfajták más és más „stratégiával” élnek, másképpen szövik át gyökereikkel a rendelkezésükre álló talajszelvényt (pl: kevesebb, de erőteljesebb- mélyebbre hatoló gyökér rendszer---gyengébb, a talaj felső rétegében jobban elágazó rendszer) más arányokban képesek tápelemeket felvenni, ezáltal befolyásolni a termés mennyiségét, érési idejét
 ( nitrogén / kálium dominancia), mésztúlsúlyos talajokon redukálva a klorózist egyes fajták a művelhetőséget teszik lehetővé.

Az általam ezen a területen használt 125A alany egy az átlagosnál némileg korábbani érést tesz lehetővé, kissé nagyobb bogyó átmérővel. Ez egy rozénak vagy egy könnyebb vörös bornak egész jól megfelel. A könnyedebb vöröst egy rövidebb ideig hordóban érlelve—nos így készül a Merlot 125A néven kapható lazább, alacsonyabb alkoholtartalmú borom.

A szárazabb talajon az 5BB később érlel, kisebb bogyóátmérő, kevesebb termést ad, némileg magasabb alkoholtartalom és jelentősen nagyobb töménység mellett. Ebből a borból nagyobb arányban tartályban és kisebb arányban-de hosszabban és jó minőségű 2.-3. töltésű 5 hl tölgyhordóban érlelve készül a Merlot 5BB borom.

Térkép megnyitása